


Jouw Eigen Goudgele Glimlach: Paardenbloemgelei Maken met Slechts 150 Gram Bloemen
Waarom meer als het ook met minder kan?
Met maar 150 gram paardenbloemen vang je al de zon in een potje. Deze goudgele gelei laat je glimlachen, zelfs op een grijze of regenachtige dag. Of je ‘m nu op je ochtendtoast smeert of een lepeltje in de yoghurt roert, het is alsof de lente even bij je aanschuift.
Misschien denk je: "Oh nee, weer een recept met paardenbloem." Of: "Dat heb ik al zo vaak gezien." Maar eerlijk is eerlijk: dit zonnetje blijft bijzonder. Zo veerkrachtig ook! Denk je net: “Laat ik snel wat plukken voor het gras gemaaid wordt…”, staat het de volgende ochtend alweer vol met nieuwe bloemetjes. En niet alleen wij worden er blij van, ook bijtjes en insecten zijn dol op deze vroege nectarbron.
Is paardenbloemgelei gezond?
De paardenbloem is niet alleen mooi, ze zit ook boordevol goeds. Denk aan bitterstoffen die je spijsvertering een zetje geven, antioxidanten, vitaminen zoals A en C, en mineralen zoals kalium en magnesium. In de vroege lente is dit precies wat je lichaam vaak nodig heeft: een zachte aanmoediging om langzaam weer in beweging te komen.
En het mooie is: je hoeft er geen enorme manden voor te plukken. Met aandacht, rust en 150 gram bloemetjes maak je al een potje goud.
Hoe maak je paardenbloemgelei stap voor stap?
Wat heb je nodig?
-
150 gram paardenbloemen
-
1,5 liter water
-
1 citroen in dunne schijfjes
-
1,5 kilo geleisuiker
Zo maak je het:
-
Plukken en pellen
Neem even de tijd om de lintbloemetjes van het kroontje te ontdoen. Een meditatief werkje. Laat je gedachten mee deinen op de geur van het gras en het zonlicht op je huid. -
Koken en trekken
Doe de bloemetjes met het water en de citroenschijfjes in een pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Zet daarna het vuur uit, verplaats de pan naar een koele plek en laat het geheel 24 uur trekken.Waarom eerst warm en dan koud?
Door te beginnen met koken haal je de stoffen los die wat warmte nodig hebben om vrij te komen. Het koude trekken daarna helpt juist weer om de zachtere smaken en eigenschappen van de bloemetjes mee te nemen. Zo krijg je een mooie balans. -
Zeven en indikken
Zeef het bloemenmengsel en giet het terug in de pan. Laat het zo’n 10 minuten inkoken op laag vuur. -
Suiker erbij en laten koken
Voeg de geleisuiker toe, breng opnieuw aan de kook en laat het mengsel 4 minuten goed doorkoken. -
Gieten en versieren
Giet de hete gelei in steriele jampotjes. Wil je het extra feestelijk maken? Voeg dan een paar verse lintbloemetjes toe aan elk potje. Draai de deksels er meteen op. -
Houdbaarheid
Een jaar houdbaar.
Na 24 uur heb je 6 heerlijke stevig potjes lentezon. Perfect bij een Paasontbijt, op een vers broodje of een croissantje. Of gewoon, op een doordeweekse ochtend als je even een vleugje licht met een glimlach kunt gebruiken, die vanzelf te voorschijn komt met je zelf gemaakte product.
Verhaal over paardenbloem en wensen
Je kent het vast nog wel van vroeger. Zo’n wit pluizenbolletje in je hand, ogen dicht, een droom op je lippen… en dan blazen.
Wég was het. Op de wind. Mee met de lucht.
Alsof je fluisterde naar iets wat groter is dan jij, en er op mocht vertrouwen dat jouw wens een plek zou vinden.
De paardenbloem wordt al eeuwenlang gezien als een plant die dromen draagt.
In volksgebruiken en kindermagie fluister je je wens zachtjes in de pluisjes. Hoe verder ze vliegen, hoe dichter bij het waar worden.
Niet voor niets noemen sommigen het ook wel windbloem, of zielenzaad.
En is het niet prachtig?
Hoe dit kruid van geel naar wit transformeert. Van zon tot lucht. Van levenskracht tot loslaten.
Ze herinnert ons eraan dat dromen er mogen zijn. En dat ze mogen reizen op hun eigen tijd.
En als ik in het voorjaar paardenbloemen pluk, dan dwalen mijn gedachte af, naar mijn kindertijd. Hoe ik vroeger de pluisjes weg blies. En hoeveel pluisjes er nog op bleven staan.
Een kinderritueel. We geloofde dat er 100 pluisjes op het bolletje zaten.
En het aantal pluisjes wat bleef staan, mocht je van 100 afhalen.
Zo oud werd je.
Echter zitten er 150 tot 200 pluisjes op de uitgebloeide paardenbloem.
Ik loop te dromen.
En wie weet… laat ik een pluisje staan. Voor die ene wens die nog op de wind wacht.
Lenteworkshop: het kruid dat nú roept
In mijn lenteworkshop werken we niet met paardenbloem dit keer, maar met andere kruiden die op dit moment volop spreken. We gaan praktisch aan de slag met drie producten een zelf gemengde kruidenthee, een siroop en een zalf, die je na afloop mee naar huis neemt.
Wil je meedoen of meer weten? Klik op de button hieronder!
Zonnige groeten Anja Maas💚
Reactie plaatsen
Reacties