Zomer Workshop: Natuurlijk Muggen Wegjagen & Jeuk Verzachten met Zelfgemaakte Kruidenproducten

Gepubliceerd op 22 april 2025 om 18:33

Workshop Natuurlijke Muggenspray & Verzachtende Zalf Maken in Breda

De eerste muggen laten zich alweer zien zodra de zon zich vaker laat zien. In mijn tuin draait het dan om één ding: weg met die prikbeesten! Gelukkig hoeven we niet naar chemische middeltjes te grijpen. Met de kracht van kruiden en etherische olie kun je zélf een natuurlijke anti-beet spray maken die insecten op afstand houdt – én een zachte zalf voor na een beet, mocht je toch gestoken worden door een mug.

Wil jij dat ook leren? In juni geef ik een (klik hier →) zomerworkshop met DIY antimuggenspray, waarin je met je eigen zelf gemaakte geurige muggenspray én een verzachtende zalf naar huis gaat en een op jouw afgestemde kruidenthee.


Waarom kiezen voor een natuurlijke anti muggenspray?

Veel mensen krijgen jeuk of huidreacties van synthetische middelen als DEET. Bovendien ruiken ze vaak scherp en zijn ze belastend voor het milieu. Een natuurlijke olie is zacht, ruikt heerlijk, en werkt minstens zo goed – mits je de juiste planten en oliën kent. Ik gebruik deze olie al jaren voor mezelf en mijn gezin, en zie ook in mijn workshops hoe goed hij werkt voor anderen.

 

Wat helpt tegen muggen, een muggenbeet voorkomen?

Tijdens de workshop leer je werken met kruiden die van oudsher gebruikt worden om muggen op afstand te houden. Denk aan bladeren van de notenboom, geurige oliën als citriodora en geranium... De precieze samenstelling blijft nog even geheim – die ontdek je bij mij aan tafel – maar geloof me: het werkt. En het ruikt ook nog eens heerlijk.

Wat werkt tegen teken?

We besteden ook aandacht aan teken. De etherische olie van rozen-geranium (Pelargonium graveolens) blijkt volgens onderzoek een natuurlijke werking te hebben tegen teken. Uit laboratoriumonderzoek gepubliceerd in het Journal of Medical Entomology bleek dat geraniumolie bij een concentratie van 30% in een oplosmiddel een 100% afwerend effect had op de schapenteek (Ixodes ricinus). Hoewel we in huidoliën lagere concentraties gebruiken, wijst dit onderzoek op de krachtige werking van deze olie.
Lees hier het onderzoek
Het blijft belangrijk om na een wandeling in de natuur jezelf en je kinderen goed te controleren op tekenbeten.Natuurlijk werken is krachtig, maar een goede check blijft essentieel.

 

Wanneer zijn muggen actief?

Seizoen: Muggen zijn vooral actief van april tot en met september, met een piek in de zomermaanden. ​
Temperatuur: Ze worden actief zodra de temperatuur boven de 10°C komt. ​
Dagelijkse activiteit: Muggen zijn voornamelijk actief tijdens de schemering en 's nachts, omdat de lucht dan vochtiger is.
Overwintering: Sommige muggensoorten kunnen de winter overleven in beschutte plekken en worden weer actief in het voorjaar. ​
Hierbij een link naar de → muggenradar

Wanneer zijn teken actief?

Seizoen: Teken zijn actief van maart tot en met oktober,
met een piek in juni en juli. ​
Temperatuur: Ze worden actief bij temperaturen boven de 7°C
Locatie: Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, parken en zelfs tuinen. Ze bevinden zich vooral in hoog gras en tussen dode bladeren. ​
Belangrijk: controleer na elke wandeling altijd je huid én die van je kinderen zorgvuldig op teken. 
Hierbij een link naar de →Tekenradar

Welke kruidenzalf na een muggenbeet/ muggenprik?
Verzachtend na de beet: zalf met weegbree

We maken ook een zalf met één van mijn favoriete kruiden: weegbree. Een fantastische plant bij jeuk, bultjes en muggenbeten en andere prikbeestjes.
In de workshop gebruiken we weegbreetinctuur in onze zalf, zodat je thuis altijd een kalmerend middeltje bij de hand hebt. Zacht, verkoelend en helemaal zelfgemaakt. En dat hoor ik ook terug van de deelnemers.
Deze zalf is mild, natuurlijk en geschikt voor jong én oud – ook voor kinderen is hij veilig te gebruiken bij insectenbeten of kriebelende plekjes op de huid.


Waarom jeukt een muggenbult?
Waarom wordt de jeuk erger als je krabt?

Wat is een muggenbult? Wanneer een mug je prikt, laat ze een klein beetje speeksel achter in je huid. Daarin zitten stofjes die voorkomen dat je bloed stolt. Je lichaam herkent die als ‘vreemd’ en maakt histamine aan om ze te bestrijden – dat veroorzaakt roodheid, zwelling en jeuk.

Als je gaat krabben, gebeurt er het volgende:

  • Je irriteert de huid nog meer – dat zorgt ervoor dat je lichaam nog meer histamine vrijgeeft.

  • Door het krabben ontstaan kleine wondjes → die maken de plek gevoeliger en ontvankelijker voor ontsteking.

  • Het zenuwstelsel registreert de krabbeweging als pijn of prikkel → en stuurt nog meer signalen richting de jeukplek. Een soort jeuk-pijn-cyclus dus!

Krabben lucht heel even op, maar wakkert daarna de jeuk juist aan.

Wat helpt tegen een muggenbult:

  • Een koud washandje erop

  • Je aandacht ergens anders op richten 😉

  • Mijn weegbreezalf aanbrengen – verzacht, verkoelt en ondersteunt het herstel.

waarom worden sommige mensen niet gestoken door muggen?

Vroeger was ik altijd degene die gestoken werd. ’s Nachts, in de slaapkamer, zoemde er altijd wel eentje rond mijn hoofd. Ondanks dat we toch horren hebben voor de ramen. Maar de laatste jaren lijkt mijn man ineens veel aantrekkelijker voor die prikbeesten. Hoe kan dat?

Muggen laten zich leiden door geur, warmte en ademhaling. Ze ruiken onder andere je lichaamsgeur, je adem (CO₂), je zweet en je huidtemperatuur. En weet je wat? Die dingen veranderen met de jaren. Onze huidbacteriën verschuiven, hormonen veranderen, je eetpatroon verschuift misschien. Je wordt letterlijk ‘anders aantrekkelijk’ voor muggen.

Wat je eet speelt ook mee: veel suiker, alcohol of bewerkte voeding kunnen je geur veranderen. Wie meer knoflook of groene kruiden eet, ruikt voor een mug ineens minder aantrekkelijk. Je bent dus wat je eet – ook voor insecten.

Soms helpt het dus niet meer om onder een klamboe te slapen of wierook aan te steken – je moet ook kijken naar je lichaam, je energie én je omgeving. Dat neem ik allemaal mee in mijn workshops: het gaat niet alleen om wat je smeert, maar ook om hoe je leeft.


Natuurlijk muggen weren met planten?

Wist je dat je met de juiste planten in je tuin of op je balkon al veel muggen op afstand kunt houden? Muggen zijn namelijk gevoelig voor bepaalde geuren – en daar kun je als kruidenliefhebber mooi gebruik van maken.

Citroenmelisse verspreidt een frisse, citroenachtige geur waar muggen niet van houden. Je kunt er ook heerlijke thee van zetten, dus dubbel voordeel.

Lavendel is niet alleen rustgevend voor jou, maar ook afschrikwekkend voor muggen. Zet ‘m bij je terras of voordeur voor een geurige bescherming.

Rozengeranium en citroengeranium bevatten natuurlijke geurstoffen die muggen weg houden. Vooral als je af en toe een blaadje kneust, komt het effect goed vrij.

Citroengras of citronella is dé klassieke muggenplant. In Nederland wel een kuipplant, maar perfect voor zomerse hoeken op het terras.

Munt werkt verfrissend voor jou – en verwarrend voor muggen. Zet het in een pot, want munt houdt van ruimte (en neemt die ook!).

Natuurlijk teken weren met planten?

Teken zijn wat hardnekkiger dan muggen, maar ook zij hebben een hekel aan bepaalde planten en geuren. Deze kruiden kunnen helpen om de directe omgeving minder aantrekkelijk te maken:

Rozengeranium werkt ook tegen teken – er zijn zelfs onderzoeken die de afwerende werking van de olie onderbouwen.

Knoflook en bieslook uit de Alliumfamilie hebben een geur die teken liever vermijden. Bovendien zijn ze nog eetbaar ook.

Alsem (Artemisia absinthium) is een sterk geurend kruid dat soms gebruikt wordt tegen insecten en teken. Wel met mate, want het is krachtig spul.

Tijm en rozemarijn ruiken heerlijk voor ons, maar minder aantrekkelijk voor teken. Je kunt ze langs paadjes planten of in een pot op de tuintafel zetten.

Goudsbloem helpt niet direct tegen teken, maar trekt nuttige insecten aan en helpt de biodiversiteit te ondersteunen. En je kunt er na de beet weer mee aan de slag.

Kun je muggenspray gebruiken over zonnebrandcrème?

Een veel gestelde vraag in de zomer! Het antwoord is: ja, dat kan – als je maar de juiste volgorde aanhoudt.

Breng eerst je zonnebrand aan en laat die goed intrekken (minstens 15 minuten). Daarna kun je de natuurlijke muggenspray op polsen, enkels of de nek aanbrengen. Wees spaarzaam in de volle zon, vooral bij gevoelige huid of kinderen.

Onze combinatie van citriodora en geraniumolie is niet fotosensitief en dus veilig in de zon. En ja – muggen houden écht niet van geraniumgeur! Deze combinatie maakt je dus juist minder aantrekkelijk voor muggenbeten en andere prikbeesten.
Citroen en bergamot zijn etherische olie, die je huid wel gevoeliger kunnen maken bij zonlicht.


Wat je maakt tijdens de zomerworkshop

  • Een natuurlijke anti-muggenspray (met kruidenolie en etherische olie),
    waar teken ook niet van houden.
  • Een verzachtende zalf voor na de beet (met weegbreetinctuur)
  • Een zomerse kruidenthee afgestemd op jouw.
  • Kennis over zomerse kruiden en hoe je ze toepast
  • Een geurige, inspirerende middag met gelijkgestemden

Voor wie is deze workshop? Voor iedereen die graag natuurlijk leeft, dol is op kruiden en een hekel heeft aan muggenbeten. De muggenspray en verzachtende zalf zijn ook geschikt voor kinderen, gevoelige huid en huisdieren.

We stemmen de dosering van de etherische oliën af op leeftijd en huidtype, zodat je veilig en vertrouwd aan de slag kunt – ook voor kinderen vanaf 3 jaar.

Praktische info en aanmelden De zomerworkshop vindt plaats op 4, 11, 18 en 25 juni 2025 bij mij thuis in mijn kruidenhuisje, grenzend aan mijn kruidentuin.

Wil je op de hoogte blijven of alvast je plek reserveren? of stuur me een berichtje voor vragen info@anjaskruiden.nl

Wees er snel bij, want vol = vol!

Over mij Ik ben Anja, kruidenvrouw, workshopleider en toegewijd aan het delen van natuurlijke remedies die je thuis kunt gebruiken voor jezelf en je gezin. Met liefde, ervaring en een flinke portie aarde onder mijn nagels.

Let op: de informatie in deze blog is bedoeld ter inspiratie. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of professioneel therapeut.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.