Tekenbeet Voorkomen & Herkennen: Tips van Anja’s Kruiden

Gepubliceerd op 12 mei 2025 om 22:07

Tekenbeet voorkomen: herken de signalen en bescherm jezelf natuurlijk

Goede avond lieve lezer,
Ik besloot deze blog apart te schrijven, omdat het onderwerp teken te belangrijk is om onder te laten sneeuwen in mijn blog over muggen. We hebben als gezin allemaal wel eens een teek gehad. En geloof me, dat vergeet je niet zomaar. Wat ik heb geleerd – en graag met je deel – is dat goed opletten en snel handelen écht het verschil kunnen maken.

Rode vlek tekenbeetsymptomen – wat je moet weten

Bij mijn oudste zoon zagen we het heel duidelijk: na de tekenbeet ontstond er een grote rode vlek rondom de plek. Die typische kring, een soort schaduw die langzaam groter wordt, noemen we ook wel de tekenbeet cirkel. Die rode vlek tekenbeetsymptomen zijn een belangrijke aanwijzing dat je niet moet afwachten, maar meteen naar de huisarts moet gaan.

Het advies dat wij van de huisarts kregen, geef ik dan ook graag door: noteer altijd de datum van een tekenbeet, maak een foto van de plek, en houd goed in de gaten wat er gebeurt. Krijg je binnen negen maanden vage klachten? Dan is het verstandig om alsnog contact op te nemen met je huisarts. Want Lyme is niet altijd direct zichtbaar in het bloed, maar de klachten kunnen wel degelijk aanwezig zijn.

Tekenbeet cirkel herkennen

Een tekenbeet cirkel herken je aan de rode, vaak wat vage ring die zich langzaam uitbreidt rondom de beet. Soms is die ring maar klein, soms groeit hij flink door. Wat belangrijk is: de tekenbeet cirkel kan pas dagen tot weken na de beet ontstaan. Dus ook als je dacht dat alles in orde was, blijf alert.

Meet de grootte van de tekenbeet cirkel, maak foto’s en vertrouw op je gevoel. Twijfel je? Neem contact op met een arts. Het is geen tijd om te denken “ik kijk het nog even aan” – bij een duidelijke tekenbeet cirkel is actie op z’n plaats.

Symptomen na tekenbeet: wees alert

Niet iedereen krijgt een zichtbare reactie. Soms lijkt alles rustig, maar kun je later toch symptomen na tekenbeet krijgen. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, koorts of concentratieproblemen. Dat zijn geen klachten die je zomaar moet negeren, vooral niet als je je herinnert dat je een tekenbeet hebt gehad.

Ik schrijf het niet om bang te maken, maar omdat ik weet hoe verraderlijk het kan zijn. Bij symptomen na tekenbeet is het altijd verstandig om even te overleggen met je huisarts.

Ontstoken tekenbeet? Bel je huisarts

Soms zie je dat de plek van de beet rood, warm of gezwollen wordt. Dat kan duiden op een ontstoken tekenbeet. Bij pus, pijn of verharding raad ik aan: niet zelf gaan dokteren, maar direct de huisarts bellen. Een tekenbeet ontstoken laten doormodderen is geen goed idee. Liever een keer te vaak laten checken dan te laat.

  • Larve (net uit het ei): ongeveer 0,5 mm – kleiner dan een speldenknop.

  • Nimf (tweede stadium): 1 tot 1,5 mm – ongeveer zo groot als een maanzaadje.

  • Volwassen teek (volgezogen): tot 3–4 mm, en als ze zich volgezogen hebben zelfs tot 1 cm – dan lijken ze op een klein zwartgrijs erwtje.

Dus: in het begin bijna niet te zien, zeker op de huid of tussen haartjes. Vandaar dat die grondige controle na een wandeling zo belangrijk is.

Tekenbeet voorkomen: mijn praktische tips

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom hier mijn gouden regels om een tekenbeet te voorkomen:

  • Draag lange mouwen en broekspijpen in het groen.

  • Stop je broek in je sokken en draag dichte schoenen.

  • Controleer jezelf én je kinderen na iedere wandeling, ook op plekken als knieholtes, liezen en achter de oren.

  • Houd gras en blad in je tuin kort, daar houden teken zich graag schuil.

Tekenbeet voorkomen

Wanneer zijn teken actief?

Seizoen: Teken zijn actief van maart tot en met oktober,
met een piek in juni en juli. ​
Temperatuur: Ze worden actief bij temperaturen boven de 7°C. 
Locatie: Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, parken en zelfs tuinen. Ze bevinden zich vooral in hoog gras en tussen dode bladeren. ​
Belangrijk: controleer na elke wandeling altijd je huid én die van je kinderen zorgvuldig op teken. 
Hierbij een link naar de →Tekenradar

Planten en geuren die teken niet fijn vinden

De etherische olie van rozen-geranium (Pelargonium graveolens) blijkt volgens onderzoek een natuurlijke werking te hebben tegen teken. Uit laboratoriumonderzoek gepubliceerd in het Journal of Medical Entomology bleek dat geraniumolie bij een concentratie van 30% in een oplosmiddel een 100% afwerend effect had op de schapenteek (Ixodes ricinus). Hoewel we in huidoliën lagere concentraties gebruiken, wijst dit onderzoek op de krachtige werking van deze olie.
Lees hier het onderzoek
Het blijft belangrijk om na een wandeling in de natuur jezelf en je kinderen goed te controleren op tekenbeten.Natuurlijk werken is krachtig, maar een goede check blijft essentieel.

 

Andere planten die kunnen helpen om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor teken:

  • Rozengeranium – als olie of plantje op tafel.

  • Knoflook en bieslook – geur die teken liever vermijden.

  • Alsem (Artemisia absinthium) – krachtig kruid, met mate gebruiken.

  • Tijm en rozemarijn – heerlijk voor ons, niet voor teken.

  • Goudsbloem – ondersteunt biodiversiteit en kun je na een beet inzetten.

Wat we doen in mijn workshop Kruiden EHBO zomer

In mijn zomerworkshop maak je een natuurlijke anti-muggenspray waar teken ook niet blij van worden, én een verzachtende zalf met o.a. weegbreetinctuur. Ook stel je een kruidenthee samen op jouw stemming en krijg je praktische kennis over zomerse kruiden.

Data: 4, 11, 18 en 25 juni 2025
Locatie: mijn kruidenhuisje in Breda, grenzend aan mijn kruidentuin
Aanmelden of vragen? Mail naar info@anjaskruiden.nl
We werken in kleine groepjes. Vol = vol!

Extra leestip: kruidenprotocol bij Lyme

Wil je meer lezen over natuurlijke ondersteuning bij Lyme? Kijk dan eens op:
👉 https://www.lymebehandeling.nl/buhner-protocol
Let op: dit is geen vervanging van medische zorg. Raadpleeg bij klachten altijd je huisarts.

 

💚 Liefs van Anja’s Kruiden,
Anja Maas

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.