Rozenbottellikeur-maken-recept

Gepubliceerd op 21 februari 2025 om 18:00
Voorzichtige knoppen aan de rozenbottelstruik in februari – het begin van een nieuw seizoen, vol belofte.
Zelfgemaakte rozenbottellikeur met kaneel en steranijs – een verwarmende likeur vol smaak, gemaakt van rozenbottels uit eigen tuin.

Rozenbottellikeur: Een warme knuffel uit de natuur


De rozenbottel: meer dan een mooie schijn

Die prachtige rode bottels aan het einde van de zomer, ze zijn niet alleen mooi om te zien. Rozenbottels zitten bomvol goeds, zoals vitamine C, die fijne antioxidanten en flavonoïden. Je kent ze misschien van de thee, of als verzorgende olie, maar wist je dat je er ook een heerlijke, verwarmende likeur van kunt maken?

Waar je met rozenbottelthee die vitamineboost binnenkrijgt, kun je met deze zelfgemaakte likeur de pure smaak en kracht van de rozenbottel op een andere manier ervaren. Lekker om langzaam van te nippen, alsof je de zomer even vasthoudt. We laten de rozenbottels rustig trekken in zachte alcohol, met een paar fijne kruiden erbij – puur natuur in een glaasje.

Behoudt de likeur nog wat van die vitamine C?

Het klopt dat verse rozenbottels een vitamine C-bommetje zijn. Door ze niet te verhitten en ze zachtjes in inmaakbrandewijn te laten trekken, kan er een klein beetje van die vitamine bewaard blijven. Maar laten we eerlijk zijn, alcohol is niet de beste vriend van vitamine C op de lange duur.

Wat wel overblijft, is de intense smaak van de rozenbottel, die prachtige rode kleur en de vitaliteit van de plant zelf. Een klein slokje dat je even terugbrengt naar zonnige dagen, met een vleugje nostalgie.

Rozenbottelolie: de zachte kracht voor je huid

Diezelfde rozenbottel is trouwens ook een ster in huidverzorging. Vooral de olie die uit de pitjes wordt geperst, staat bekend om haar herstellende werking. Denk aan littekentjes, pigmentvlekken of een huid die wel wat extra liefde kan gebruiken.

Zo zie je maar, de rozenbottel is er voor je vanbinnen én vanbuiten. De likeur verwarmt je, en de olie verzacht je huid – een mooie, natuurlijke combinatie.

Rozenbottelpoeder: geconcentreerde goedheid

Als je gedroogde rozenbottels maalt, krijg je rozenbottelpoeder. Een super geconcentreerde versie van de vrucht, boordevol vitamine C, vezels, mineralen en antioxidanten. Veel mensen gebruiken het om hun weerstand een boost te geven of bij ongemak in de gewrichten.

Wel even opletten: te veel rozenbottelpoeder kan soms wat laxerend werken, zeker als je een gevoelige maag hebt. Dus, gebruik het met mate, luister naar je lichaam.

Mijn recept voor rozenbottellikeur met een vleugje warmte

Wat heb je nodig:

  • Zo'n 500 gram verse rozenbottels (ik vind de rimpelroos hier perfect voor)
  • 2 steranijsjes, voor een zachte kruidigheid
  • Een klein beetje vanille-extract, voor een ronde smaak
  • Een half kaneelstokje, voor die warme toets
  • 250 gram fijne suiker
  • 1 liter inmaakbrandewijn, de basis voor de smaak

Aan de slag:

Stop alle ingrediënten in een schone pot of fles die je goed kunt afsluiten. Schud het geheel voorzichtig door elkaar. Zet de pot of fles op een donkere plek en laat het minstens 6 weken trekken. Geduld wordt beloond! Als de tijd rijp is, zeef je de likeur door een fijne doek of zeef. Giet het in een mooie fles en... proost! Geniet ervan.

Een zonnestraaltje in de wintermaanden

Misschien denk je nu: rozenbottels, dat is toch iets voor de herfst? Maar de natuur is onvoorspelbaar en prachtig. Terwijl de eerste tekenen van de lente zich buiten laten zien, geniet ik stiekem al van een glaasje van deze zelfgemaakte rozenbottellikeur. Het is als een vloeibaar stukje zomer dat me nu al opvrolijkt.

Nieuwsgierig naar de kracht van kruiden?

Wil je zelf ontdekken wat al die mooie planten om ons heen voor je kunnen betekenen? In mijn Kruiden EHBO Lente workshop in Breda leer je hoe je kunt werken met planten zoals weegbree en calendula. Voor natuurlijke verzorging, een sterke weerstand en meer vertrouwen in de wonderen van de natuur die overal groeit en bloeit.

 

Kruidige Groeten Anja Maas💚

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.